Nacionalni park Lovcen obuhvata centralni i najvisi dio istoimenog planinskog masiva. Najvisa tacka je ujedno i najvisi vrh Lovcena - Stirovnik, na kome se nalazi televizijski toranj. Lovcen je planina koja je u crnogorskoj tradiciji imala status svete planine. Ona predstavlja simbol nacionalnog identiteta i drzavnosti. Najznacajniju spomenicku vrijednost na Lovcenu predstavlja Mauzolej crnogorskog velikana Petra II Petrovica Njegosa, gospodara Crne Gore i velikog pjesnika. Njegosev mauzolej je djelo poznatog vajara Ivana Mestrovica. U predvorju mauzoleja stoje dvije kamene karijatide, Crnogorke i kcerke, teske po 7,5 tona. U procelju mauzoleja je smjestena figura Njegosa od najljepseg kamena, teska 28 tona, a nad njom suri orao rasirenih krila. Za izgradnju mauzoleja je utroseno nekoliko hiljada tona kamena. Od podnozja do ulaska u mauzolej ugradena je 461 stepenica. Nacionalni park Lovcen se nalazi u kontaktu sa drumskom saobracajnicom Cetinje - Njegusi - Kotor. Makadamski put Krstac - Ivanova korita u duzini od 12 km povezuje nekoliko katuna na Lovcenu.
U samom Nacionalnom parku veliki turisticki znacaj ima put koji polazi od Cetinja i zavrsava se sa Njegosevim mauzolejom. Duzina puta iznosi 21 km. Osim pomenutih puteva, na planini se nalaze relativno dobro ocuvani ostaci starih austrougarskih strategijskih puteva koji su povezivali podnozje planine sa vrhovima. Nacionalni park Lovcen je prostor izuzetne prirodne, kulturne, obrazovne i estetske vrijednosti. Ovakvi kvaliteti omogucavaju upraznjavanje razlicitih oblika turisickih kretanja.

Najznacajniju ulogu ima izletnicki turizam. Vazan faktor njegovog razvoja je blizina razvijene primorske turisticke regije, tako da Lovcen predstavlja dio turisticke ponude ove regije i upravo se zato odvijaju intenzivni izletnicki tokovi prema Lovcenu. Posjeta Njegosevom mauzoleju je masovna i ona tokom godine iznosi oko 50.000 posjetilaca. Na planini izvjesnu tradiciju ima sportsko - manifestacioni turizam, buduci da se svake godine na relaciji Cetinje - Ivanova korita organizuju brdsko - planinska auto trka.

NJEGUSI - U ovom pitomom i lijepom selu rodili su se velikani dinastije Petrovic, medu kojima i vladike Danilo i Njegos. Danas je ovo selo poznato po proizvodnji cuvenog njeguskog sira, njeguske prsute i susenog ovcijeg mesa. U ovom planinskom naselju proizvodi se i kvalitetan med kao i staroslovensko osvjezavajuce pice medovina. Zato se sve turisticke grupe obavezno zaustavljaju u ovom naselju i probaju njeguske specijalitete.